Parlamentul a votat, în ședința de vineri, 6 martie, inițiativa prezidențială prin care se propune scutirea parțială a cetățenilor de plata datoriei pentru miliardul furat din sistemul bancar. Documentul a fost susținut de 52 de deputați.

Parlamentarii din fracțiunile Blocului ACUM, “Șor” și grupul Candu au fost împotriva ca cetățenii să fie scutiți de plata datoriei pentru miliardul furat. Amintim că aceștia nu au susținut documentul nici în Comisia juridică, numiri și imunități.

Proiectul de lege stabilește mecanismul de distribuire a profitului disponibil al BNM. Dacă capitalul statutar constituie mai puţin de 4,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar al instituției. Dacă capitalul statutar constituie de la 4,0% până la 10,0%, din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, iar 50% – la venitul bugetului de stat. Dacă capitalul statutar constituie mai mult de 10,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.

Documentul a fost prezentat în plen de ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuță, care le-a spus deputaților că “dacă proiectul nu va fi votat, bugetul va pierde în acest an 218 mln lei, iar dacă proiectul va fi votat, bugetul va fi suplinit cu 218 mln, care vor fi utilizate la proiecte sociale și de infrastrcutră”.

Proiectul a fost supus expertizării și avizării de către autoritățile interesate, inclusiv a fost discutat cu FMI.

Amintim Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat, despre lansarea unei inițiative prezidențială care să scoată povara fiscală de pe umerii cetățenilor pentru compensarea ”furtului miliardului” din sistemul bancar din Moldova.