Bolnavii de afecțiuni gastrointestinale se vor trata în condiții de invidiat. O secție de Endoscopie a fost deschisă la Spitalul Republican

74

Pacienții cu afecțiuni gastrointestinale se vor trata, de acum înainte în condiții de invidiat. O secție nouă de Endoscopie dotată cu cele mai performante utilaje și aparate a fost deschisă la Spitalul Republican. Secția care până acum se afla la 3 etaje, a fost renovată, astfel că acum, pacienții nu vor mai fi nevoiți să alerge de la un etaj la altul pentru investigații.

În această secție vor fi investigați pacienții cu probleme ale sistemului digestiv care necesită diverse proceduri de investigare și tratament endoscopic.

”Până în prezent, Secția Endoscopie era împărțită în trei părți, la etajele 3, 5 și 15. Acest fapt crea o incomoditate foarte mare pentru procesul de diagnostic. Pacientul dacă avea nevoie de o investigație suplimentară, pierdea foarte mult timp pe holuri sau pentru a se ridica cu liftul la alt etaj. Scopul nostru a fost să unificăm serviciul și echipele de medici să poată interacționa și comunica imediat. La fel de important este că odată cu încheierea lucrărilor de reparație, secția a fost dotată cu utilaje necesare”, a declarat Ruxanda Glavan.

Medicii de aici investighează anual circa 27-30 de mii de pacienți. În cadrul acestei secții, specialiștii efectuează un șir de servicii medicale specifice, precum ultrasonografie abdominală, colonoscopie, gastroscopie, și alte investigații.

”Avem două săli de operații unde se fac diferite intervenții endoscopice minimal envazive. Anul trecut au fost efectuate 680 de intervenții de acest gen – este un număr enorm de mare și se lucrează foarte intens. De asemenea, am primit două colonoscoape foarte performante. Dacă până acum colonoscopiile erau efectuate cu un aparat foarte vechi, care lucra o dată în săptămână, acum vă dați seama că numărul operațiilor vor crește de două, trei ori. De asemenea, va crește calitatea actului medical și stabilirea corectă a diagnosticului”,a declarat directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.

Pentru realizarea lucrărilor de reparație au fost investite aproximativ 900.000 de lei – contribuția Ministerului Sănătății, Spitalului Clinic Republican și USMF „Nicolae Testemiţanu”, întrucât în această secție au cursuri și studenții de la medicină.