Aveți grijă când vă porniți la drum. Sfaturi de la poliție pentru a circula în siguranță pe vreme rea

51

Aveți grijă când vă porniți la drum. În contextul în care Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Portocaliu de viscol și ninsori, oamenii legii vin cu sfaturi către conducătorii auto pentru ca aceștia să circule în siguranță pe viscol și ninsoare.

Astfel, polițiștii recomandă șoferilor să verifice starea instalației de încălzire, a ștergătoarelor și a frânelor pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea pe drum.

Să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip. Pentru deplasările în afara localităţilor conducătorii auto trebuie să îşi efectueze alimentarea autovehiculelor cu carburant suficient și să aibă în mașină o pătură.

Dacă autovehiculul începe să derapeze, șoferul nu trebuie să frâneze. Trebuie să corecteze deplasarea maşinii şi să reducă din viteză. Să conducă cu viteză redusă, chiar dacă starea drumului poate părea bună iniţial, deoarece de-a lungul traseului pot apărea porţiuni cu gheaţă.

Benefic ar fi să aveți o lanternă de buzunar și un termos cu ceai, iar bateria telefonului să fie încărcată.

De asemenea, în condiții de vânt puternic, Inspectoratul Național de Patrulare atenționează șoferii să nu parcheze automobilele sub copaci sau lângă blocuri pentru a evita prăbușirea crengilor sau a altor obiecte peste mașini care pot duce la pagube neplăcute.

Totodată, pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

Și pompierii și salvatorii vin cu recomandări să fie respectate regulile antiincendiare, iar gospodarii să atragă o atenție sporită sobelor și altor surse de încălzire. Specialiștii îndeamnă oamenii să stingă focul din sobe pe noapte, iar în prejma acestora să nu păstreze obiecte combustibile.

Salvatorii atenționează pescarii despre riscul aflării pe gheața subțire a bazinelor acvatice, în pofida temperaturilor reci. Persoanele sunt rugate să evite pescuitul și să nu opteze pentru o astfel de activitate periculoasă.