SA „Apă-Canal Chişinău” atenţionează că acesta este un nivel critic, ce pune în pericol alimentarea cu apă a capitalei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ACC, la înregistrarea unui nivel al apei mai mic de 8,4 m la Priza de apă Nistru, pompele intră în regim de cavitaţie stopând activitatea prizei.

Consecinţele pot fi catastrofale, pericolul în alimentarea cu apă afectând nu doar locuitorii municipiului Chişinău, dar şi din alte localităţi din ţară unde sursa de aprovizionare principală cu apă este fluviul Nistru.

Furnizorul menţionează că despre această problemă de durată a informat, în repetate rânduri, atât administraţia publică locală, cât şi Preşedinţia, Guvernul, alte instituţii de resort, fiind căutate şi identificate soluţiile optime pentru intervenirea cât mai puţin costisitoare, pentru a nu periclita buna alimentare cu apă a municipiului Chişinău.

ACC reaminteşte că deja pe parcursul unui an, nivelul apei în râu înregistrează un nivel mediu de mai puţin de nouă metri. Pentru funcţionarea staţiei în regim normal nivelul apei în fluviul Nistru în secţiunea căuşului Prizei de apă trebuie să fie nu mai puţin de 9,1m.