Au inventat o datorie de 100 de mii de lei și au început să-l șantajeze pe un bărbat. Este vorba despre 3 indivizi din Rusia și Ucraina, membrii unei grupări criminale. Liderul grupului a fost anterior procuror în Ucraina, iar un alt membru al grupului a fost mercenar și a luptat alături de separatiștii din Donbas.

Aceștia au fost reținuți după ce victima, un moldovean s-a plâns la poliție că este șantajat și amenințat cu moartea. Mai exact, în timp ce victima se afla la muncă în Dubai a fost rugat de un prieten de-al său din Ucraina să ajute niște persoane să vîndă în Dubai un automobil de model Porche Cayenne la prețul de 100 000 dolari SUA, iar în urma vînzării, acestora urma să le revină câte 5 000 dolari SUA.

Automobilul a fost transportat pe cale maritimă la 18 noiembrie 2016 din orașul Trieste, Italia până în Dubai, Emiratele Arabe Unite. În timpul perfectării actelor de vînzare-cumpărare și de înregistrare a automobilului dat, oamenii legii din Dubai au depistat că automobilul a fost furat, fiindu-i modificat codul WIN, astfel că automobilul a fost reținut.

Ulterior, victima a anunțat proprietarii mijlocului de transport, însă aceștia i-au comunicat că oricum le este dator cu suma de 100 000 dolari SUA. Refuzând să le dea banii, victima și familia acestuia a început să fie amenințată cu răfuiala fizică și moartea.

Mama bărbatului a fost luată sub protecția poliției, iar oamenii legii au stabilit că indivizii intenționează să vină în Moldova ca să obțină banii.

Astfel, la 27 decembrie 2016, ajunși în Republica Moldova, sub pretextul livrării de flori, aceștia au  intrat în apartamentul mamei victimei, unde i-au explicat cine sunt și faptul că feciorul ei le este dator cu suma de 100 000 dolari SUA, după care au făcut o poză cu aceasta și i-au expediat-o prin intermediul telefonului mobil feciorului acesteia.

Indivizii au fost reținuți chiar în apartamentul femeii, iar în urma perchezițiilor au fost ridicate sume de bani, telefoane mobile și cuțite de buzunar. Dacă vinovăția celor trei membri ai grupării criminale va fi dovedită, aceștia riscă închisoare de la 13 la 15 ani.