Ambasadorul rus la Chişinău convocat la Ministerul de Externe după ştirea despre recrutarea pacificatorilor

95

Modul în care Armata rusă recrutează pacificatori şi efectuează procedura de rotaţie a militarilor ruşi pe teritoriul ţării noastre reprezintă o tentativă de a legaliza prezenţa militară rusă pe teritoriul ţării noastre şi de a induce opinia publică în eroare. Aşa a reacţionat Ministerul de Externe de la Chişinău la ştirea despre cum Armata rusă recrutează pacificatori. Astăzi, viceministrul de Externe Lilian Darii a convocat la minister pe ambasadorul rus la Chişinău Farit Muhametşin.

Viceministrul Darii a ţinut să exprime ambasadorului rus indignarea cu care autorităţile moldoveneşti au perceput ştirea oficială plasată pe data de 19 octombrie curent pe pagina web a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, potrivit căreia aşa-zisul „batalion de pacificatori al Grupului Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a început prima etapă de rotaţie în Zona de securitate”.

Totodată, oficialul moldovean i-a atras atenţia diplomatului rus asupra faptului că nu Rusia nu ar trebui să admită încălcarea practicii convenită între cele două țări cu privire la mecanismul de rotație a pacificatorilor ruși în conformitate cu prevederile Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, potrivit căreia rotația în cadrul contigentului militar rus implicat în operaţiunea de menţinere a păcii de pe Nistru, urmează să fie înfăptuită din efectivul unităţilor militare dislocate pe teritoriul Federaţiei Ruse. Or, după cum este bine cunoscut, Grupul Operativ de Trupe Ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul autorităţilor moldoveneşti, adică ilegal, fapt în virtutea căruia acesta urmează să fie retras necondiţionat şi fără întârziere.

În acest context, actual operaţiune de menţinere a păcii ar trebui transformată într-o misiune civilă cu mandat internaţional asupra căreia autorităţile moldoveneşti au atras atenţia în repetate rânduri.