Adrian Candu pentru Associated Press: “Ruşii finanţează partide şi lideri politici în Moldova”

68

Preşedintele parlamentului, Andrian Candu acuză Rusia de implicare în prezidenţialele din 30 octombrie. Speakerul susţine că ruşii finanţează partied şi lideri politici. Asea a declarat Candu într-un interviu telephonic pentru publicaţia Associated Press.

Candu a mai declarat pentru publicaţia americană că liderii din Moldova de asemenea suspectează Rusia „de manipularea mass-media și de propagandă”, dar şi faptul că acum Moldova are nevoie de stabilitate şi linişte.

Articolul a fost preluat de cele mai importante publicaţii din lume precum NY Times, Washington Post, Daily Mail, precum şi televiziunile americane ABC, NBC, FOX.

„Încerc să fiu pozitiv şi optimist, însă există factori externi care prezintă un pericol pentru noi”, a declarat pentru Associated Press Andrian Candu care se află în aceste zile la Washington unde discută cu experţii FMI şi înalţi oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA despre situaţia politică şi economică din ţara noastră.

Totodată, Associated Press mai scrie că lider în sondaje acum se află candidatul socialiştilor, Igor Dodon care pledează pentru legături mai strânse cu Rusia şi se opune intenţiilor autorităţilor de a se integra în UE. Totodată, şi unii deputaţi ruşi au declarat deschis că îl susţin pe Dodon la alegeri.

Candu a mai declarat pentru publicaţia americană că ţara noastră a avut deja „provocări din partea Rusiei şi a forţelor (ei) militare”, referindu-se la manevrele militare pe care Rusia le-a întrepins în ultimele luni împreună cu trupele separatiste din regiunea transnistreană.

“Candu, fost Ministru al Economiei, a recunoscut că Guvernul trebuie să redobândească încrederea oamenilor după dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci ale ţării chiar înaintea alegerilor parlamentare din 2014, fapt ce a provocat luni de proteste şi instabilitate politică. Moldova a avut 6 prim-miniştri în decursul unui an”, mai scrie Associated Press.