FMI nu a amânat discutarea programului pentru Moldova! A fost stabilită data bordului: 7 noiembrie!

71

Pe 7 noiembrie, Consiliul Executiv al FMI se va întruni pentru a discuta asupra acordului de finanţare pentru Republica Moldova. Banca Naţională anunţă că împreună cu Guvernul a îndeplinit acțiunile prealabile ale Memorandumului de politici economice și financiare din cadrul acordului la nivel de personal dintre autoritățile Republicii Moldova și experții Fondului Monetar Internațional, încheiat la 26 iulie 2016.

Astfel, la începutul lunii noiembrie, FMI urmează să decidă dacă Republica Moldova va semna un acord de finanţare sau nu. Programul de finanţare a reformelor ar urma să fie semnat pentru o perioadă de 3 ani  prin intermediul Mecanismului extins de creditare și a Mecanismului de finanţare extinsă (engl. ECF/EFF) ale FMI. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare la un nivel de 75% din cota Republicii Moldova la FMI (circa 182,7 milioane dolari SUA).

Acest nou program cu Fondul Monetar Internațional își propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar. În special, programul urmărește evaluarea și transparentizarea acționariatului băncilor comerciale din Republica Moldova.